top of page

KULMAN BLOGI

Tämä on Kulman blogi. Paikka, jossa jaan ajatuksiani videoista, viestinnästä, valokuvaamisesta, mainonnasta ja kaikesta mikä niihin liittyy.

Kiva, että löysit paikalle.

Anchor 1

Yritysvideon Rakennuspalikat 1 : onnistunut haastattelu

Kulmassa ja kulman takana olen toteuttanut ja suunnitellut kymmeniä haastatteluja. Teoriassa ne ovat videon tuotannon kannalta helppoja kuin jääkiekon SM-liigassa pysyminen. Valaistaan haastateltava kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, mikitetään hänet ja isketään pari kameraa kuvaamaan häntä eri kulmista. Helppoa. Todellisuus on kuitenkin hieman toisenlainen.


Jari Sarasvuo on ollut elämänsä aikana kymmenissä haastatteluissa. Jos Jarista halutaan saada ulos kymmenen minuutin haastattelu, sen voi teoriassa suorittaa Jarin kahvitauon aikana. Pistetään kamerat miehen ympärille, valot äkkiä päälle, mikki äänittämään, kysymys Jarille ja vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä. Leikatakaan ei pahemmin tarvitse, koska Jari on harjoitellut vastauksensa jo aiemmin ja rytmittää vastauksensa videoon sopivaksi.


Totuus on kuitenkin, että tähän maahan mahtuu vain yksi Jari Sarasvuo. Kaikkien muiden suhde kameraan on ongelmallisempi. Jokainen ihminen reagoi hieman eri tavalla kameraan, valoihin ja ajatukseen siitä, että jokainen hänen liikkeensä, äänensä ja eleensä tallennetaan kameran ja mikrofonin avulla. Tämän kaiken lisäksi haastateltava saattaa jännittää haastattelijaa. Se on täysin ymmärrettävää, sillä ihminen pelkää luonnostaan kaikkea vierasta ja ennen kaikkea ihminen pelkää vieraita ihmisiä.


Oman kokemukseni pohjalta ainoa tapa varmistaa haastattelun onnistuminen on varata sille riittävästi aikaa. On tunnistettava haastateltavan suhde kameraan ja toimittava sen mukaan.

Tämä mielessä olen lähtenyt toteuttamaan yritysvideoita, niihin liittyviä haastatteluja ja kaikkia muitakin haastatteluja. Tiedostaen, että valolla, äänellä, kuvalla ja kaikella teknisellä toteutuksella ei ole mitään merkitystä, jos haastateltavaa ei saada rentoutumaan ja tuntemaan oloaan turvalliseksi kameran edessä.


Miten haastateltava sitten saadaan rentoutumaan? Kysymykseen ei ole mitään selkeää yhtä vastausta, sillä jokainen ihminen on erilainen. Listaan kuitenkin tähän muutaman avainasian, joihin itse keskityn omissa videoissani.


1. Älä ole vieras:

Haastateltavan on saatava tutustua haastattelijaan ennen kuvaustilannetta. Heidän on kohdattava ensin ihmisinä ilman kameraa, valoja ja mikrofoneja. Sitten kun päästään tositilanteeseen ja kaikki kalusto kärrätään paikalle, tietää haastateltava, että hän voi luottaa haastattelijaan eikä hänen tarvitse pelätä haastattelijan tarkoitusperiä.


2. Panosta penkkiin

Hyvä istuin on onnistuneen haastattelun kannalta elintärkeä. Samoin kuin kaikki muutkin haastateltavan istumisen ergonomiaan ja yleiseen mukavuuteen vaikuttavat tekijät. Ennen kuin aloitan haastattelun, testaan itse haastateltavan penkin. Tarkistan, että se on mukava, ryhdikäs istua ja etteivät valot häikäise siinä istuvaa haastateltavaa.


3. Suomalainen ei valita - Älä usko suomalaista.

Yritän aina ajoittain haastattelun aikana kysellä haastateltavalta, mikä fiilis hänellä on. Ovatko valot liian kirkkaat, tarvitseeko hän tauon, kuivaako kurkkua tai ahdistaako yleisesti. Moni haastateltava vastaa rehellisesti, että nyt tarvitaan tauko, vettä tai jotain vastaavaa. Pahimmat jännittävät eivät kuitenkaan myönnä ahdistustaan. He puskevat läpi haastattelun hauiksilla ja se näkyy lopputuloksessa. Näiden vesseleiden ahdistus onneksi näkyy aina fyysisestikin. He hikoilevat, tärisevät, purevat hammasta ja katselevat kelloaan odottaen poispääsyä. Kysyttäessä he kuitenkin sanovat, että kaikki on hyvin.

Älä usko heitä!

Käske pitää tauko, juoda vettä tai käydä vaikka ulkona jaloittelemassa.


4. Epätietoisuus on myrkkyä

Haastateltavan tulisi aina tietää, miksi häntä haastatellaan. Pahinta myrkkyä haastattelun onnistumiselle on istuttaa haastateltava penkkiin ja alkaa pommittaa häntä kysymyksillä, joihin hän ei ole varautunut tai joiden vastauksia hän epäilee käytettävän häntä itseään vastaan.


5. Slow is smooth - smooth is fast

Tämän pienen sloganin opin eräältä kovemman kaliiberin steadicam-kuvaajalta ja se pätee melkein joka tilanteeseen. Poistamalla kiireen, poistat hermoilun, poistamalla hermoilun varmistat sen, että jälkituotanto on nopeampaa kun haastattelun vastaukset ovat tallentuneet kameralle ja mikrofoneihin rennolla ja luonnollisella fiiliksellä.


Tälläisillä eväillä olen itse lähestynyt omien videoideni haastatteluja. Toivottavasti näistä on apua ja ne antavat näkökulmaa juuri sun projekteihin.


bottom of page