top of page

KULMAN BLOGI

Tämä on Kulman blogi. Paikka, jossa jaan ajatuksiani videoista, viestinnästä, valokuvaamisesta, mainonnasta ja kaikesta mikä niihin liittyy.

Kiva, että löysit paikalle.

Anchor 1

Vinkkejä videon youtube seo-optimointiinKuvitellaan tilanne, jossa olet itse tehnyt tai teettänyt videon ja ladannut sen youtubeen.

Onneksi olkoon. On raaka fakta, että videosisältö löytyy hakukoneesta 50 kertaa todennäköisemmin kuin tekstisisältö. Olet ottanut massiivisen harppauksen kohti sitä, että potentiaaliset asiakkaasi löytävät sinut etsiessään tuottamiasi palveluita hakukoneella.

Asiat ovat siis paremmin kuin ne olivat aiemmin, mutta voisivat olla myös paremminkin.


On siis aika optimoida videosi löydettävyys youtubessa.


Seuraavassa jaan muutamia vinkkejä siihen, miten voit tehdä youtube-videostasi helpommin löydettävän.


Vinkki 1. Pituudella on väliä

Yleensä painotan asiakkailleni videon viestin tiivistämistä ja turhan lätinän leikkaamista pois videolta. On silti kylmä fakta, että youtuben hakualgoritmi suosii pitkiä videoita. Tai oikeastaan tarkemmin sanottuna youtube määrittää videosi arvon sen kokonaiskatseluajan mukaan. Eli suomeksi: mitä pidempään ihmiset katsovat videotasi, sitä korkeammalle pääset youtuben hakutuloksissa.

Tämä johtuu pitkälti siitä, että youtuben bisnesmallin kannalta on kannattavampaa suosia videoita, jotka pitävät käyttäjät pidempään katsomassa videoita ja siten altistumassa youtuben maksetulle mainonnalle.


Vinkki 2. Panosta ensimmäiseen 10 sekuntiin

Tämä vinkki liittyy vahvasti edelliseen. Youtube siis määrittää videosi arvon sen mukaan kauanko ihmiset videotasi katsovat. On siis yhdentekevää onko videosi kymmenen vai kolmen minuutin mittainen, jos katsoja lopettaa katsomisen kummassakin tapauksessa kyllästyttyään jo ensimmäisen kymmenen sekunnin aikana.

Onkin siis äärimmäisen tärkeää, että videosi alkaa aina jonkinlaisella koukulla. Youtubessa levitettävässä mainosvideossa ei ole järkeä säästää sitä kaikkein kauneinta kuvaa tai räjähdystä loppuun vaan se kannattaa tunkea katsojan silmille jo heti ensimmäisen kymmenen sekunnin aikana, jotta tämä koukuttuisi videoon ja jaksaisi katsoa sen loppuun asti.

Tämä sama asia pätee myös tutoriaalivideoihin ja muihin enemmän tiedon kuin tunteen jakamista varten tehtyihin videoihin. Myös ne pitää aloittaa koukulla. Joka ikinen kerta kun videotasi katsotaan, videon katsoja käyttää omaa rajallista aikaansa tällä planeetalla videosi katsomiseen. Hän ei tuhlaa sitä loputtomasti videoon, josta ei usko olevan hänelle hyötyä tai joka tarjoilee hyödyn aivan liian hitaassa paketissa.

On turha kuvitella, että personal trainerin videoista kiinnostunut potentiaalinen asiakas jaksaa odottaa kymmentä minuuttia ennen kuin PT paljastaa, mikä onkaan se salaisuus tämän kesän täydelliseen pyykkilautavatsaan. Sen sijaan video kannattaa aloittaa nopealla introlla, joka selkeästi kertoo, mistä videossa on kyse ja miten katsoja hyötyy videon katsomisesta. Sen jälkeen kannattaakin jo alkaa tiputella tiedonmurusia ripeään tahtiin, jotta katsoja kokee koko ajan saavansa ajalleen vastinetta katsoessaan videota.


Vinkki 3. Panosta avainsanoihin

Ensimmäisen käsityksen videostasi youtuben algoritmi muodostaa videosi nimestä. Siksi on äärimmäisen tärkeää miettiä, millä hakusanalla videotasi luultavasti youtubesta etsitään ja sitten sisällyttää se videosi nimeen. Esimerkiksi jos yrityksesi myy vasaroita ja uskot, että videotasi tullaan todennäköisimmin etsimään hakusanalla “Vasara” olisi sanan “Vasara” silloin todellakin syytä olla videosi nimessä. Vaikkapa “Vasara, joka mullistaa syksysi”, “syksyn kymmenen parasta vasaraa” tai “Näin käytät Vasaraa”. Esimerkki on hieman ontuva, mutta ymmärrät varmasti, mitä tarkoitan.


Vinkki 4. Sisällytä avainsanat myös videoon

Youtube ja google osaavat kuunnella videotasi. Siksi se osaa arvottaa korkeammalle videot, joissa mainitaan avainsana, joka on jo kirjattu videon nimeen ja aihetunnisteisiin. Eli edellisen vinkin esimerkkiä jatkaaksemme, jos uskot, että videotasi haetaan hakusanalla “Vasara”, on hakusana “Vasara” syytä mainita myös videolla.


Vinkki 5. Kommentit ja peukut ovat kullanarvoisia

Youtube arvostaa eniten videoita, jotka aiheuttavat toimintaa. Eli siis videoita, joita on jaettu, kommentoitu ja joista on tykätty.

Luonnollisesti, mitä viihdyttävämpi, opettavampi tai ihan vaan yleisesti hyödyllinen videosi on, sitä enemmän sitä jaetaan, kommentoidaan tai siitä tykätään.

Hyvän ja hyödyllisen videon lisäksi on myös olemassa simppeli kikka, jonka avulla saat maksimoitua tykkäysten, jakojen ja kommenttien määrän - yksinkertaisesti vain pyytämällä.

Voit pyytää katsojia kommentoimaan tai tykkäämään videotasi videon kuvailussa tai itse videolla. Voit lisätä videon käsikirjoitukseen kohdan, jossa pyydät katsojia tykkäämään tai voit lisätä videoon pienen tekstipalkin, jossa tykkäyksiä pyydetään. Pääasia on, että pyydät tykkäyksiä. Yksinkertaista, mutta totta.


Vinkki 6. Erottaudu thumbnaililla ja videosi kuvailulla

Kun katsot youtubessa videota, palvelu ehdottaa sinulle aina myös mitä voisit seuraavaksi katsoa. Aina kun olet katsonut yhden videon, pärähtää viiden sekunnin viiveen jälkeen seuraavaksi-listalta uusi video päälle. Tämä on youtuben ovela tapa pitää katsojat palvelunsa parissa pidempään, mutta myös mahdollisuus sinulle ja videollesi saada lisää katsojia.

Kuvitellaan tilanne, jossa tavallinen youtuben käyttäjä katsoo videota vasaroista. Vaikkapa listaa, jossa käydään läpi kymmenen parasta markkinoilla olevaa vasaraa. Jossain vaiheessa videon katselua hänen keskittymisensä herpaantuu ja hän alkaa tutkia, mitä videoita youtube ehdottaa hänen katsovan seuraavaksi. Koska hän katsoo tälläkin hetkellä videota vasaroista, on todennäköistä että seuraavaksi hänelle ehdotetaan myös videota vasaroista. Ja koska yrityksesi on juuri ladannut vasara-aiheisen videon, myös tuo kyseinen video on mukana listalla, josta ehdotetaan katsojallemme seuraavaa katsottavaa videota.

Koska katsojamme on nyt kyllästynyt vasaravideoon, jota hän katsoo tällä hetkellä, ei hän suostu mukisematta katsomaan seuraavaa videota, jota youtube hänelle ehdottaa. Sen sijaan hän alkaa selata “seuraavaksi”-listaa alaspäin.


Suurin osa vasara-aiheisista videoista vaikuttaa kuitenkin tylsiltä. Niiden thumbnaileissa (eli videonkansikuvissa) on synkkiä kuvia vasaroista ja videoiden kuvauksetkin ovat tylsiä tai niitä ei edes ole. Mutta onneksi listalta löytyy myös sinun yrityksesi vasaravideo. Video, jossa on hieno ja värikäs thumbnail ja tarkkaan harkittu kuvaus. Katsoja valitsee videosi ja hylkää youtuben oman ehdotuksen seuraavasta katsottavasta videosta.


Kannattaa siis panostaa videon thumbnailiin, nimeen ja kuvaukseen. Niitä kannattaa verrata kilpailijoiden videoiden vastaaviin ja tehdä niistä tarpeeksi erilaiset, jotta ne erottuisivat “seuraavaksi”-listalta edukseen.Näillä vinkeillä pääset helposti alkuun ja keräämään lisää katsojia itsellesi youtubessa. Muista kuitenkin, että tämä lista ei ole mikään maaginen taikakalu, jonka avulla sinusta ja yrityksestäsi tulee seuraava Hydraulic Press Channel. Seuraajakunnan kerääminen youtubessa vaatii aikaa ja vain yritysten ja erehdysten avulla voit saada täysin aukottomasti selville, mistä juuri sinun yrityksesi kohderyhmät kiinnostuvat.


bottom of page