Videomarkkinointi ei ole enää vain isojen brändien yksinoikeus. Yritysvideoiden budjetit ovat laskeneet viimeisen vuosikymmenen aikana radikaalisti kilpailun ja kysynnän lisääntyessä sekä kaluston kehittyessä ja halventuessa. Kynnys lähteä tuottamaan videoita on matalampi kuin koskaan ennen.
Sen lisäksi sosiaalinen media on arkipäiväistänyt videotuotantoa niin B2B- kuin kuluttajamarkkinoinnissakin. Se ei ole enää keino erottautua kilpailijoista, vaan jo osa asiakkaiden odotuksia.
Koska luet tätä blogia, oletan että sinulla ja yritykselläsi on jo jonkinlaisia ajatuksia siitä, mitä voisit videon avulla saavuttaa. Seuraavassa onkin pieni lista siitä, mitkä ovat videon vahvuudet ja miksi videota kannattaisi harkita osana yrityksesi viestintää.
1. Video herättää tunteita
Tehdessään ostopäätöstä kuluttaja saattaa käydä läpi hyvinkin monimutkaisen prosessin - varsinkin jos kyseessä on hiemankin suurempi hankinta.
Kun ihmisten syitä ostaa on tutkittu, on havaittu, että tunteet ovat suurin tekijä ostopäätöksessä. Usein ihminen perustelee ostoksen itselleen järkisyillä, mutta sitä ennen ostopäätös on jo syntynyt tunnepohjaisista syistä johtuen.
Videon kyky tunteiden herättäjä on täysin ylivoimainen. En nyt sano tässä, että yritysvideosi tulee ikinä herättämään yhtä suuria tunteita kuin Bambin äidin kuolema tai Sofien valinta, mutta ei se ehkä ole tarpeellistakaan. Sen sijaan yritysvideosi saattaa tehdä yritystäsi tutummaksi asiakkaillesi. Se saattaa tehdä heidät uteliaiksi tai saa heidät luottamaan yritykseesi hieman enemmän ja se onkin jo ihan rahanarvoista kehitystä.
2. Video kertoo tarinan
Ihmisen mieli on rakennettu seuraamaan ja muistamaan tarinaa. Kaikki kokemamme linkittyy mielessämme syy - ja seuraussuhteiksi, jotka muodostavat pieniä tarinoita, jotka linkittyvät toisiin tarinoihin muodostaen pidempiä tarinoita. Epäkohteliaan kassaneidin tapaaminen kauppareissulla linkittyy osaksi ostosmatkaa keskustaan, ostosmatka on osa aamupäivän tarinaa ja aamupäivä puolestaan on tärkeä osa päivää. Päivät linkittyvät viikkoihin, viikot kuukausiin, kuukaudet vuosiin ja vuodet muodostavat lopulta kokonaisen ihmiselämän tarinan, joka on koko universumin tarinan mittakaavassa täysin merkityksetön.
Jonnekin näiden tarinoiden joukkoon sopii myös jokaisen yrityksen tarina. Siksi yrityksen viestinnän pitäisi aina kertoa tarinaa. Sen tulisi kertoa yrityksen asiakkaille, henkilöstölle tai sidosryhmille, mitä yritys tekee, miten se sitä tekee ja miksi se sitä tekee. Sen pitäisi kertoa, miksi juuri tämän yrityksen tarina on yksi niistä tarinoista, joka ihmisen pitäisi muistaa osana omaa tarinaansa. Ja parhaiten se sen tekee kertomalla valmista tarinaa, joka on helppo sisäistää.
Video onkin parhaimmillaan juuri tälläisten tarinoiden kertojana. Hyvä video muodostaa itsessään yhden selkeän ja valmiiksi jäsennellyn tarinan. Sen kuvat ja äänet linkittyvät toinen toisiinsa hyvin samalla tavalla kuin muistojen äänet linkittyvät toinen toisiinsa ihmisen muistissa.
3. Video antaa yritykselle kasvot
Yksi ihmisen perustarpeista on nähdä toinen ihminen ja tulla nähdyksi toisen ihmisen toimesta. Siksi yksi videon tärkeimmistä hyödyistä yrityksen käytössä tulee sen voimasta antaa yritykselle kasvot. Kun asiakas näkee yrityksen viestinnässä videon, jossa on oikeita ihmisiä, hän saa inhimillisemmän kuvan yrityksestä. Parhaassa tapauksessa yrityksestä tulee “ystävä”, jonka toimintaa ja arkea haluaa seurata sosiaalisessa mediassa.
4. Video on käytännöllinen
Hyvän videon avulla voit auttaa asiakastasi paremmin näkemään tuotteesi hyödyt. Näin vahvistat asiakaskokemusta ja jäät asiakkaasi mieleen paremmin.
Videolla on yrityksen viestinnässä useita jo nyt vakiintuneita käyttötarkoituksia. Tuote-esittelyvideon avulla asiakkaasi ymmärtää paremmin, mikä tuotteesi on, mitä se tekee ja miksi se pitäisi hankkia.
Videota voidaankin käyttää apuvälineenä myyntitapaamisessa, jossa sen tarkoitus on herättää asiakkaan mielenkiinto. Tapaamisen alkuvaiheessa voidaan esittää mielenkiintoa herättävä ja mieleenpainuva video, joka antaa asiakkaalle käsityksen siitä, mitkä ovat yrityksen arvot, visio ja missio. Parhaassa tapauksessa tämä alustaa koko tapaamisen positiivisella tavalla ja johtaa lopulta kaupan syntymiseen.
5. Video koukuttaa
Jos kotisivullesi on upotettu video, se saa kävijät viipymään siellä pitempään. Tämä parantaa sivustosi hakukoneoptimointia.
Sivustot, joissa on video saavat yleensä paremmat hakukoneoptimointi tulokset ja sijoitukset Googlessa, koska vierailijat pysyvät sivustolla keskimäärin 2 minuuttia pidempään kuin sivulla ilman videota.
6. Video on helppo
Videon tekeminen ei ole aina maailman helpointa puuhaa. Kamera, valot, ääni ja esiintyminen vaativat kaikki teknistä osaamista, jonka hallitseminen vie aikaa ja rahaa.
Sen sijaan videon katsominen on helppoa. Sen kuin istuu alas, kääntää katseensa ruutuun ja antaa liikkuvien kuvien täyttää tajuntansa. Ei tarvitse lukea tai ajatella - riittää kun katsoo ja kuuntelee.
Videon avulla teet asiakkaallesi brändiisi tutustumisen helpoksi ja vaivattomaksi.

7. Viraali räjäyttää pankin
Videon tekemisessä se kaikkein suurin punainen lohikäärme, jonka perässä kaikki juoksevat, hyppivät ja pomppivat on mahdollisuus tehdä viraalivideo. Video, joka on niin mielenkiintoinen, provosoiva tai muuten vain jakamisen arvoinen, että sen katsovat ihmiset jakavat videota ihan omasta vapaastaan tahdostaan ystävilleen ja tutuilleen. Nämä ystävät ja tutut puolestaan jakavat videota omille tutuilleen ja pian puoli maailmaa on nähnyt videon kulhoon juuttuvasta kissasta tai vessassa tanssivasta korealaisesta popstarasta.
Oman videon saaminen leviämään viraalivideon lailla on äärimmäisen hankalaa. Videosisällön määrä sosiaalisen median palveluissa on aivan käsittämätön ja kasvaa koko ajan. On siis hyvin epätodennäköistä, että juuri sinun videosi lähtee leviämään ja nousee hitiksi ilman minkäänlaisia markkinointitoimenpiteitä.
Mutta eihän se mahdotontakaan tietysti ole ja jos joku on mahdollista niin kannattaahan sitä aina kokeilla.